"Det gamle julemærkehjem"

Bygningerne som nu huser Skovly har også tidligere fungeret som institution

Indvies 25. september 1912 med plads til 18-20 drenge mellem 2 og 15 år. Hovedparten af børnene kom fra København, og de første mange år hovedsagligt fra arbejderklassen. Omtrent 30 % af børnene led af underernæring, blodmangel eller af fordøjelsesforstyrrelser. En fjerdedel havde kirtelsyge, og da disse børn også var blege og underernærede, har denne gruppe været anseelig.

Ejendommen i Mørkøv havde fæste under Bjergbygård, som var ejet af grev Brockenhuus-Schack. At frygten for tuberkulose havde et solidt tag i folk, vidner det forbud han satte op for børn på Julemærkehjemmet – til trods for at ingen af dem havde tuberkulose: De måtte kun færdes i hans skov, hvis de medbragte et spytteglas!

I 1928 er det slut for drengene i Mørkøv, og hjemmet blev udelukkende for piger. Baggrunden er oprettelsen af Julemærkehjemmet Lindersvold ved Fakse samme år, som blev et hjem for drenge. Julemærkehjemmet i Mørkøv eksisterer frem til 1. oktober 1970. Det er efterhånden meget nedslidt, og man vurderer, at en modernisering ikke kan svare sig. Huset og den tre tdr. land store park bliver solgt for vurderingsprisen, 340.000 kroner, til Foreningen Frie Børnehaver, som opretter en børnehave.

Aktuelt...

Sommerfest

Så fik vi endelig mulighed for at afholde vores fælles sommerfest for os alle. Vi …

Birkelys sommertur

Birkelys sommertur gik også mod det jyske . Også for os var det vigtigt at …

Pilelys sommertur

Pilelys tur startede ved Vejle på en lejrplads tæt ved Gudenåens udspring.Vi var heldige med …

Spirens sommertur

Spirens sommer og opsamlings-tur gik igen i år til forskellige shelter og lejrpladser i Danmark. …

En tur på skaterbanen

Der var en del af drengene der havde en del energi  i dag som skulle …

Fotos fra hverdagen

Her er lidt fotos fra afdeling “Spirens” hverdag. Der er nogen der går til ridning …

Scroll to Top